|
Sadržaj: 34. recepta
Svinjske
krmenadle s kiselim paprikama |
Svinjske šnicle sa renom |
Špikovana
bela pečhenica |
Punjene krmenadle |
Kremenadle s maslacem
|
Kare sa suvim šljivama |
Kalnički
gulaš |
Rolovana krmenadla sa 4. nadeva
|
Punjeno
prase |
Rolovana krmenadla |
Svinjsko meso sa
povrćem |
Sveža i dimljena svinjetina sa sočivom |
Svinjska pleća iz
Toskane |
Trbušina punjena povrćem |
Zapečene
šnicle |
Kotleti "kasino" |
Slasni šareni popljeti |
Rolnice punjene spanaćem |
Papci u saftu |
Rebra sa krompirom |
File Velington II |
Krmenadle u kupusu |
Kastrola |
Hladna punjena praseća krmenadla |
Odresci u pivu |
Prase sa krompirom na mađarski |
Šnicle u sosu od kačkavalja |
Svinjske kotleti sa
klekom |
Karapandža |
Svinjski file s
crvenom narančom |
Kalnički
gulaš |
Kuvana-pečena rebra |
Rebra na
kineski način |
Rebra na lovački način |
|
Svinjske
krmenadle s kiselim paprikama
Sastojci i Priprema:
Kilogram svinjskih
krmenadli oprati, olako istucati i posoliti. Uzeti
djuvec od emajla, poredjati krmenadle, a preko njih
staviti secene babure paprike iz tursije, onoliko
komada koliko ima krmenadli. Sad sipati malo vode,
dodati 1 kasiku masti, staviti djuvec u pecnicu i
peci dok jedna strana mesa ne porumeni. Zatim
okrenuti i drugu stranu, pa kada i druga strana bude
dobila rumenu boju znaci da su krmenadle pecene.
Služiti ih sa istim paprikama i preliti sokom u kome
su se pekle.
Autor Olgica.
|
Špikovana
bela pečhenica
Sastojci
za 4. osobe:
килограм беле свињске
печенице (вајсбратне),
50 г суве димљене сланине,
2-3 чена белог лука,
бели бибер, со,
100 г маслаца,
вода или супа за преливање.
Priprema:
Месо оперите,
очистите од жилица и осушите салветом. Ножем
направите зарезе и надените га комадићима белог лука
и сланине. Посолите са свих страна и натрљајте
бибером. У шерпи добро угрејте маслац, пропржите
печеницу са свих страна, па је преливајте водом или
супом док не постане мекана. Кад порумени, извадите
је и исеците на танке комаде, поређајте их на тањир
а около ставите кнедле од сира..
Autor
Bodyguard.
|
Kremenadle s maslacem
Sastojci:
700 г
крменадли,
100 г
маслаца,
2 кашике
уља,
чен
белог лука,
гранчица
рузмарина,
пола
кашичице млевеног кумина,
кашичица
капара,
мало
сецканог першуна,
со i
бибер..
Priprema:
Крменадле излупајте
тучком за месо, посолите, прелијте с мало уља и
оставите на хладном месту преко ноћи. Након тога
загрејте остатак уља у тигању и пеците крменадле да
порумене с обе стране. Извадите их и сложите на
тањир. У блендер ставите растопљен маслац и зачине,
измиксујте и одмах прелијте крменадле. Послужите
топле уз моцарелу и печен кромпир.
Autor Bodzguard.
|
Kalnički
gulaš
Sastojci:
45 dag svinjske
plećke
25 dag svinjske jetre
15 dag svinjskih pluća
50 dag krumpira
5 glavica luka
2 dl bijelog vina
2 mrkve
crvena paprika
sol, papar.
Priprema:
Meso i iznutrica
dobro operite i narežite na manje komade, a na
zagrijanoj masnoći kratko prepržite nasjeckani luk.
Dodajte meso i iznutrice i na kraju očišćenu i na
kolute narezanu mrkvu. Dolijte malo vode, posolite i
popaprite te zalijevajte mješavinom vina i vode.
Pirjajte da meso upola omekša i dodajte oguljeni i
na kockice narezani krumpir te zalijte vodom da svi
sastojci budu pokriveni i kuhajte da meso i krumpir
omekšaju.
Autor Gaby.
|
Punjeno
prase
Sastojci:
1 prase praseće
iznutrice (srce, bubrezi i džigerica),
100 grama šunke,
3 šoljice barenog pirinča,
1 šolja kisele pavlake,
2 jajeta,
1 glavica luka,
so,
biber.
Priprema:
Luk sitno naseckajte,
a iznutrice od praseta sameljite na mašini za meso
zajedno sa šunkom. Luk propržite na ulju dok ne
omekša, a zatim mu dodajte iznutrice, posolite,
pobiberite i ostavite još malo na vatri. Prohladite
smesu, pa joj dodajte obaren pirinač, pavalaku i
jaja i sve promešajte. Ovim nadevom punite prethodno
uređeno i očišćeno prase. Otvor zašijte koncem.
Stavite prase u pleh i pecite ga u zagrejanoj rerni.
U pleh povremeno sipajte vodu, a kako bi prase imalo
lepšu i rumeniju kožuricu, povremeno ga možete
prelivati pivom. Okrećite pečenje u plehu, kako bi
se ravnomerno ispeklo sa svih strana. Pečenje je
gotovo posle 2-3 sata.
Autor Kuvar.
|
Svinjsko meso sa
povrćem
Sastojci:
600 g svinjskog mesa
50 g margarina
50 g slanine
slatka mlevena paprika
1 crni luk
1 čen belog luka
1 jabuka
2 seckana paradajza
majčina dušica
suvi biljni začin
vorčester
1 kašika brašna
biber
so
Priprema:
Meso isecite na
trake, propržite na margarinu sa alevom paprikom, pa
ga izvadite i u istom tiganju propržite slaninu i
crni luk.
Vratite meso, dodajte paradajz, jabuku i beli luk.
Začinite majčinom dušicom, suvim biljnim začinom,
vorčesterom, sipajte vodu i dinstajte.
Na kraju malo zgusnite brašnom i servirajte s
pečenim krompirima.
Autor Maja.
|
Svinjska pleća iz
Toskane
Sastojci:
svinjska plećka od
oko 1kg
150gr pršute
maslinovo ulje
puter
origano, bosiljak
suva žalfija
majčina dušica (timijan)
biber
čaša belog vina
so.
Priprema:
Lepo obrađeni komad
plećke, dobro usolite sa svih strana.
Pomešajte po kašikicu origana, bosiljka, žalfije,
majčine dušice i bibera, pa meso sa svih strana
uvaljajte u mešavinu, da se začini dobro zalepe.
Meso stavite u pleh ili vatrostalnu posudu podmazanu
puterom i prekrijte ga tankim šnitama pršute.
Zalijte sa malo maslinovog ulja, prekrijte
aluminijumskom folijom i pecite u rerni na srednjoj
temperaturi. Posle dvadesetak minuta dolijte belo
vino, a kada meso omekša skinite foliju da bi lepo
porumenelo (pazite, ako foliju skinete prerano
pršuta će vam pregoreti). Meso treba da se peče
ukupno oko sat vremena. Ako je neophodno, tokom
pečenja možete da dolijete i malo vode.
Služite uz neko snažno crno vino, recimo kaberne
sovinjon ili crnogorski vranac.
Autor Sl.
|
Zapečene
šnicle
Sastojci:
800gr šnicli od
svinjskog buta
200gr pršute ili domaće šunke
200gr ementalera
brašno
2 – 3 jajeta
ulje, so.
Priprema:
Šnicle malo izlupajte
tučkom za meso, kako biste ih omekšali i malo
rastanjili.
Pripremite dva dublja tanjira: u jedan razbijte jaja
i razmutite ih viljuškom, a u drugi sipajte brašno.
Svaku šniclu posolite sa obe strane, uvaljajte u
brašno, otresite da spadne višak, pa umočite u
razmućena jaja. Pržite u tiganju sa dosta vrelog
ulja, dok šnicle ne porumene.
Šnicle poređajte u vatrostalnu posudu, pa na svaku
stavite po listić pršute ili šunke i tanku krišku
sira.
Stavite u dobro zagrejanu rernu i zapecite tek
toliko da se sir otopi. Služite vruće, bez previše
aromtičnih salata ili priloga, kako biste potpuno
osetili finu kombinaciju ukusa ovih šnicli.
Autor Sl.
Slasni
šareni popljeti
Sastojci:
600gr svinjskog buta
1 zelena paprika
1 crvena paprika
1 šargarepa
1 praziliuk
ulje, so
biber
peršun.
Priprema:
Oštrim nožem, meso
isecite na manje šnicle (oko 50gr svaka), pa ih malo
rastanjite tučkom za meso.
Paprike, šargarepu i praziluk očistite i dobro
operite, pa ih nasecite na tanke štapiće.
Šnicle poslite i pobiberite, pa na svaku stavite po
jedan štapić od svakog povrća.
Zamotajte šnicle u rolnice i pričvrstite ih
čačkalicama ili ih nanižite na ražnjiće.
Pecite na roštlju, u grileru ili tiganju sa malo
ulja. Služite vruće, sa hrskavim domaćim hlebom i
nekim kremastim sosom na bazi majoneza.
Autor Sl.
Papci u
saftu
Sastojci:
1kg svinjskih nožica
3 glavice crnog luka
1 zelena paprika
2 šargarepe
koren zelena
aleva paprika
biber, so.
Priprema:
Papke zasecite uzduž
po sredini, obarite u vodi pa im pažljivo povadite
krupne kosti da papci ostanu celi.
Luk sitno iseckajte, propržite na malo ulja pa
dodajte sitno iseckanu papriku. Dinstajte još
nekoliko minuta pa smesu uspite u vatrostalnu ili
zemljanu posudu (đuveč) i začinite vegetom, biberom
i solju. Zatim izrendajte šargarepe i zelen.
Prego svega poređajte papke, začinite vegetom,
biberom i alevom paprikom.
Prelijte sa čašom vina i zapecite u rerni. Papke
služite uz belo vino.
Autor Sl.
File
Velington 2
Sastojci:
½ kg lisnatog testa
1 svinjski file od 300 - 400gr
1 glavica crnog luka
200gr pečurki
2 kisela krastavca
1 dl belog vina
1dl kisele pavalke
biber, so
malo dodatka jelima
peršunov list
1 jaje
ulje.
Priprema:
Na pobrašnjenoj
podlozi, lisnato testo oklagijom tanko razvucite u
pravougaonik debljine oko 4 milimetra, pa radlom ili
oštrim nožem lepo oblikujte opsecajući krajeve.
Na malo ulja propržite sitno iseckan luk, pa kad
omekša dodajte vino i iseckane pečurke i kisele
krastavce. Kad tečnost ispari, stavite u tiganj ceo
file i propržite da mu se uhvati korica sa svih
strana. Sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi.
File posolite i pobiberite, a u povrće dodajte
iseckan peršunov list i kiselu pavlaku. Na testo
stavite file, obložite povrćem i zarolajte. Ukrasite
trakicama od testa.
Stavite u podmazan pleh, premažite jajetom i pecite
u rerni zagrejanoj na 210 stepeni dok testo dobro ne
porumeni.
Izvor Casopis Gurman.
Autor Sl.
Kastrola
Sastojci:
1/2kg svinjetina
300gr graška šećerca
4 krompira
2 glavice luka
brašno, ulje
aleva paprika
1dl soka od paradajza
vegeta, biber
so, peršun.
Priprema:
Meso isecite na kocke
veličine pola zalogaja, a luk oljuštite i sitno
iseckajte.
Krompir ogulite, isecite na četvrtine i potopite u
hladnu vodu, pa ostavite sa strane.
Zagrejte malo ulja u šerpi, pa dodajte luk. Posolite
i pržite mešajući dok luk ne omekša. Dodajte kockice
mesa, promešajte i nalijte čašom vode.
Dodajte vegetu i dinstajte poklopljeno dok meso ne
omekša, pa dodajte krompir i grašak. Nalijte vodom,
dodajte kašičicu aleve paprike i sok od paradajza i
kuvajte dok povrće ne bude potpuno meko i skuvano.
Pospite jelo kašikom brašna i brzo promešajte da se
ne bi stvorile grudvice. Pobiberite i prokuvajte još
par minuta. Služite posuto peršunom.
Izvor Casopis Gurman.
Autor Sl.
Odresci
u pivu
Sastojci:
4 veća odreska od
svinjskog vrata
1 boca piva
veza zeleni za supu
1dl soka od paradajza
pola limuna
brašno
biber, vegeta, so.
Priprema:
Odreske začinite
solju, biberom i vegetom, pa zajedno sa iseckanom
zeleni poređajte u dublji sud. Dodajte sok od
paradajza, zalijte pivom da ogrezne i stavite na
vatru.
Kad provri i pivo zapenuša, smanjite vatru da lagano
krčka. Ako se sok jako ukuva pre nego što je meso
gotovo, dolijte još malo piva.
Kad su gotove, šnicle izvadite, pa u moču od kuvanja
umešajte malo brašna da se zgusne. Kad ponovo
proključa, skinite sa vatre i prelijte meso.
Služite toplo uz krompir, svež kupus ili turšiju.
Posle takvog ručka, prijaće čaša špricera ili
hladnog piva.
Izvor Casopis Gurman.
Autor Sl.
Šnicle u
sosu od kačkavalja
Sastojci:
oko 1 kg svinjskog
mesa (za šnicle)
5-6 glavica crnog luka
3-4 cena belog luka
so, biber
0.5 bujona od mesa
pečeni krompir
0.5 kg pečuraka
200 ml belog vina
100 g izrendanog kačkavalja
1 kisela pavlaka
1 kašičica mlevene paprike
250 ml mleka
so, biber
ulje
puter.
Priprema:
Meso, odnosno šnicle,
oprati, prosušiti kuhinjskom krpom, izlupati, malo
posoliti, pobiberiti i propržiti na vrelom ulju s
obe strane. Izvaditi šnicle i naređati u đuveč
(pokriti dno). Crni luk očistiti, iseckati na
kockice i propržiti na ulju gde su se šnicle pržile.
Preko šnicli raspodeliti proprženi luk, preko njega
posuti beli luk isečen na listiće, zaliti bujonom i
staviti u rernu da se dinstaju. Šnicle dinstati dok
meso ne omekša, a pored tepsije – đuveča staviti
nekoliko krompira da se peku. Za to vreme oprati
pečurke, malo ih kuhinjskom krpom prosušiti i iseći
na deblje listove.
Pečurke propržiti na malo putera uz dodatak belog
vina. Pržiti ih dok ne ispari sva tečnost.
Preliv:
Rastopiti puter (veličine oraha), dodati ravnu
kašiku brašna i uz mešanje malo propržiti. Dodati
mlevenu papriku , promešati, sipati kiselu pavlaku
pomešanu s mlekom i kačkavaljem, dobro izmešati i
još malo kuvati. Posoliti i pobiberiti po ukusu.
Dinstane šnicle servirati uz pripremljene pečurke i
pečeni krompir preliven sosom od kačkavalja. Šnicle
se mogu preliti i sopstvenim sosom koji se stvori
prilikom dinstanja.
Autor Pandora.
Karapandža
Sastojci:
7 dag dimljenog
carskog mesa
0,1 dl ulja
15 dag paradajza
1 jaje
1 češanj češnjaka.
Priprema:
Vegeta, papar,
origano
Na ulje stavite nasjeckani češnjak. Dodajte ploške
dimljenog carskog mesa i po tome složite paradajz
izrezan na ploške. Začinite Vegetom. Dinstajte dok
paradajz ne omekša. Po površini stavite jaje na oko
i začinite origanom i paprom. Jelo je gotovo kada
jaje bude pečeno.
Autor Gabi.
Svinjske šnicle sa
renom
Sastojci:
4 svinjske šnicle (po
oko 160 g),
so, biber,
2 jajeta,
4 kašike rena (iz
tegle),
8 kašika brašna,
3 kašike maslaca,
700 g cvekle (tegla),
veza luka vlašca,
3 kašike limunovog
soka,
200 g kisele pavlake,
5 kašika mleka,
limun..
Priprema:
Oprati šnicle,
obrisati ih i začiniti solju i biberom, sa obe
strane premazati renom. Šnicle provući kroz ulupana
jaja, a zatim uvaljati u brašno. U jednoj posudi
zagrejati maslac i na njemu prepržiti svaku stranu
šnicle oko pet minuta, tako da dobiju lepu
zlatnožutu boju. Izvaditi šnicle iz posude i
ostaviti na toplom.
Cveklu usuti u cediljku i ocediti je. Oprati luk
vlašac, otresti ga od vode i iseći na rolnice.
Za preliv za salatu izmešati limunov sok sa kiselom
pavlakom, mlekom i dve trećine iseckanog luka
vlašca. Začiniti po ukusu solju i biberom.
Oprati neprskani limun vrelom vodom i obrisati ga.
Preseći ga po dužini na pola, a zatim iseći na
kolutove.
Šnicle i cveklu servirati na prethodno zagrejanim
tanjirima. Preko cvekle staviti preliv za salatu i
posuti iseckanim lukom vlašcem. Ukrasiti kriškama
limuna.
Autor Sl.
Punjene krmenadle
Sastojci:
1 kg krmenadli bez
kostiju,
100 g dimljene šunke,
50 g dimljene mesnate
slanine,
100 g butera,
3 dl kisele pavlake,
200 g pečuraka,
3 jajeta,
1 zemička, so,
mleveni beli biber,
1/2 vezice peršunovog
lista.
Priprema:
Oprane pečurke iseći
na listiće, pa prodinstati na polovini butera, na
kraju posoliti i pobiberiti, posuti seckanim
peršunom i izmešati sa 1 jajetom. Skinuti sa vatre i
ostaviti da se ohladi. Krmenadle tučkom istanjiti,
pa formirati kvadrate, a - ako treba - sa strane
odseći malo mesa. Ovo odsečeno meso samleti sa
šunkom i zemičkom, posoliti, pobiberiti, dodati 2
jajeta i na kockice isečenu slaninu. Smesu dobro
izmešati.
Kvadrate mesa premazati dinstanim pečurkama, pa u
sredinu staviti po 1 kašiku fila od šunke, urolati i
pričvrstiti čačkalicama. Pržiti sa svake strane na
preostalom vrelom buteru, pa kada porumene, doliti
malo vode i poklopljeno dinstati - dok meso ne
omekša. Kada je gotovo, preliti kiselom pavlakom, te
još jedanput prokuvati. Servirati sa krompir pireom
ili makaronama.
Autor Sl.
Kare sa suvim
šljivama
Sastojci:
1 kg laks karea
(krmenadle bez kostiju),
100 g dimljene
mesnate slanine,
20 komada suvih
šljiva bez koštica,
smrznuto lisnato
testo,
1 žumance,
1 mala glavica crnog
luka,
so, 5 karanfilića,
3-4 zrna najkvirca, ulje.
Priprema:
Kare malo posoliti,
staviti veći u lonac, pa doliti vodu. Crni luk
oljuštiti, u njega ubosti karanfiliće, pa ga staviti
pored mesa, dodati najkvirc i poklopljeno skuvati.
Izvaditi meso, prepržiti ga na vrelom ulju i
ostaviti da se ohladi. Lisnato testo ostaviti na
sobnoj temperaturi - da omekša, pa ga - na
pobrašnjenoj dasci - istanjiti oklagijom. Meso
obložiti tankim režnjevima slanine, pa ga staviti na
jedan kraj lisnatog testa, odozgo poređati oprane i
oceđene šljive, pa prekriti testom - formirajući
roladu. Od ostataka testa modlom vaditi cvetiće.
Testo premazati žumancetom, pa na njega zalepiti
cvetiće, te i njih premazati žumancetom i jelo peći
u vreloj pećnici - dok lepo ne porumeni. Servirati
sa dinstanim povrćem i kompotom od šljiva.
Autor Sl.
Rolovana krmenadla sa
četiri nadeva
Sastojci:
4 šnicle od svinjske krmenadle bez
kostiju,
100 g crnog luka,
2 čena belog luka,
50 g pečurka,
2 vezice peršunovog lista,
200 g ovčijeg sira,
10 g margarina + 10 g za dinstanje
pečurka,
100 g rendanog sira,
malo ajvara, so, biber, aleva
paprika.
Za paniranje: 100 g brašna, 2 jajeta, 100 g prezle,
ulje za prženje.
Priprema:
Oprati meso, osušiti,
pa tučkom dobro rastanjiti svaku šniclu, te
posoliti. Pečurke sitno iseckati i prepržiti na
margarinu. Ovčiji sir pomešati sa margarinom i
rendanim ili sitno seckanim lukom i podeliti na 4
dela. Prvi deo posoliti, pobiberiti i dobro
promešati. U drugi deo dodati rendani sir, pa
pobiberiti. U treći deo umešati izgnječen beli luk,
alevu papriku, ajvar i polovinu sitno seckanog
peršuna, pa posoliti, pobiberiti i dobro izmešati. U
četvrti deo umešati preostali sitno seckan peršunov
list i pečurke, pa posoliti, pobiberiti i dobro
promešati. Svaku šniclu premazati jednim od
pripremljenih nadeva, pa urolati i vezati koncem.
Rolovane šnicle uvaljati u brašno, ulupana jaja i
prezlu, pa ispržiti u vrelom ulju. Pre serviranja
svaki rolat iseći na četiri dela - tako da u svakoj
porciji bude deo svakog nadeva.
Autor Sl.
Rolovana krmenadla
Sastojci:
1 kg krmenadle bez
kostiju u komadu,
200 g praške šunke,
150 g sira mocarele
ili kačkavalja,
1 kašika ulja, so,
biber.
Za prilog: 500 g krompira, po 1 žuta i crvena
mesnata paprika, 2 grančice sveže ili 1/2 kašičice
sušene majčine dušice, 1 manja vezica peršunovog
lista, 2 kašike ulja, so.
Priprema:
Meso oprati, osušiti,
pa u sredini preseći do pola, a potom sa obe strane
skoro do kraja - tako da se dobije veliki
pravougaonik. Pokriti ga plasličnom folijom, pa meso
tučkom istanjiti. Odstraniti foliju, meso posuti
biberom, pa ga prekriti režnjevima praške šunke u
2-3 sloja. Preko šunke staviti režnjeve sira i meso
urolati. Posolili, pa upakovati u nauljenu
alufoliju, staviti u pleh (najbolje u duguljasti
pleh za voćne kolače) i peći u zagrejanoj pećnici,
na 180 C stepeni, oko 1 sat. Zatim meso odmotati,
vratiti ga u pećnicu i peći još oko 10 minuta, na
jačoj temperaluri - dok ne dobije rumenu boju.
Izvaditi iz kalupa, ostaviti da se malo ohladi, pa
iseći na deblje kolutove.
Za prilog: oljuštiti krompire, iseći ih na kockice i
skuvati u slanoj vodi, posle dobro ocediti. U tavu
sipati sok od pečenja i kašiku ulja, pa ubaciti
krompire, posuti ih majčinom dušicom i pržiti - dok
ne dobijaju zlalno-žutu boju. Na preostalom ulju
prodinstati paprike isečene na kockice, pa ih dodati
krompiru. Posoliti prema ukusa, posuti sitno
iseckanim peršunovim listom i servirati uz meso.
Autor Sl.
Sveža i dimljena
svinjetina sa sočivom
Sastojci:
1 veća ili 2 manje
svinjske pečenice (600 g bez masnoće),
60 g dimljene šunke
bez slanine,
180 g sočiva,
3 manje šargarepe
(oko 180 g kada su očišćene),
Autor prasici | 28 Dec, 2008, 19:42
Autor prasici | 27 Dec, 2008, 16:22
Autor prasici | 27 Dec, 2008, 15:58
PEČENJARA KOD ŠEKIJA Adresa: Gavrila Principa bb, Kruševac Telefon: 037/462-434, 060/470-77-33 Nalazimo se u naselju Prnjavor 2. Kod nas vlada prijatna atmosfera, a ono što Vam osim tog amožemo ponuditi je praseće pečenje, jagnjetina i teletina ispod sača, specijalitete sa roštilja, pasulj i kupus iz grneta kao i veliki izbor pića.
Kao pogodnost nudimo organizovanje poslovnih ručkova do 25 osoba.
Autor prasici | 27 Dec, 2008, 15:54
Ukoliko možete da pročitate ovaj članak, uspešno ste se registrovali na Blog.co.yu i možete početi sa blogovanjem.
| |